MEMORIALUL ÎNCHISOAREA PITEȘTI
Deși organizația noastră a desfășurat proiecte culturale și întâlniri cu supraviețuitori ai detenției politice în mai multe orașe din țară și în Pitești încă din 2011, Memorialul Închisoarea Pitești s-a născut în 2014, odată cu primele expoziții temporare desfășurate în subsolul secției corecție a fostului penitenciar de la Pitești. Încă de la început, expozițiile și activitățile din muzeu au urmărit punerea în valoare a istoriei fostului penitenciar și cunoașterea victimelor acestui spațiu de detenție deosebit de dur din perioada comunistă. Astfel, am desfășurat încă din primii ani, activități de cercetare, culturale și educaționale: conferințe, dezbateri, proiecții de film, școli de vară, expoziții documentare, expoziții de artă, lansări de carte și tururi ghidate. Pe măsură ce muzeul s-a dezvoltat și a crescut numărul vizitatorilor, s-a conturat discursul muzeal, iar vizitele ghidate în muzeu au fost adaptate în funcție de curiozitățile și întrebările vizitatorilor cu privire la acest spațiu și la informațiile oferite.
Din 2015, împreună cu istoricii Alin Mureșan și Lucian Vasile, echipa noastră (ce a inclus, în anumite perioade, arhitecți, ingineri, supraviețuitori, sociologi, voluntari și alți colaboratori) a început lucrul de cercetare și documentare pentru expoziția permanentă a Memorialului. Am dorit să exploatăm cât mai mult din spațiul fostei închisori pe care îl avem în proprietate, oferindu-le vizitatorilor, pe lângă informații despre penitenciar și victimele sale, informații legate de contextul istoric în care comunismul a preluat puterea în România și detalii legate de ultima perioadă a comunismului - epoca Ceaușescu. Procesul a fost unul anevoios pentru că am creat fiecare text din muzeu de la zero, iar documentarea a inclus utilizarea de imagini inedite, cercetate în timp de specialiștii din echipa noastră în arhive.
În 2016 am deschis prima expoziție majoră centrată pe subiectul „fenomenul Pitești” ce s-a desfășurat în toată zona din subsolul clădirii deținute de fundația noastră - secția corecție. În următorii doi ani am continuat să desfășurăm tururi ghidate atât cu adulți, cât și cu elevi de liceu, ceea ce ne-a provocat să adaptăm discursul și să explicăm în termeni cât mai simpli, dar cu detalii, istoria generală a dictaturii comuniste în România. Printre proiectele desfășurate în această perioadă se află: Atelierele de Istoria Comunismului (împreună cu istoricii Lucian Vasile, Alina Urs, Ioana Hașu), Școala de Vară Fenomenul Pitești și O sâmbătă în închisoare (coordonate de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, împreună cu Fundația Konrad Adenauer, Consiliul Județean Argeș), expozițiile „Fenomenul Pitești: între întuneric și lumină” (împreună cu echipa Zeppelin și cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului) , „Monumente în mișcare - Memoria Rezistenței” (sculpturi de Cătălin Bădărău), „Pitești: nuanțele abisului” (picturi de Paul Hitter), „Păhărelul cu nectar” (Proiect de teatru pentru copii, în regia lui Ștefan Ruxanda), Noaptea muzeelor (eveniment în muzee la nivel european), Școala Altfel (vizite ghidate ale grupurilor școlare și ateliere de istorie recentă).
În 2018 am deschis expoziția permanentă a Memorialului Închisoarea Pitești, în prezența mai multor supraviețuitori ai Fenomenului Pitești și ai detenției de la Închisoarea Pitești din mai alte perioade. Printre participanți s-au aflat reprezentanți ai mai multor organizații și instituții din România printre care: Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Centrul de Studii în Istorie Contemporană, Ambasada Marii Britanii.
În anii următori am continuat să dezvoltăm muzeul prin cercetare, activități și proiecte internaționale, dar și prin creșterea prezenței în mediul online prin website, platforme precum Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, GoogleMaps. Interesul publicului a fost evidențiat și de numărul crescut de vizitatori, din România și din alte țări (8000-10.000 vizitatori/an). Pentru că numărul de vizitatori străini a crescut, iar pandemia ne-a obligat să gasim soluții pentru vizitarea Memorialului în condiții de restricții, am creat o aplicație interactivă de audio ghid în 2020. Atât în timpul pandemiei, cât și în anii următori am continuat să desfășurăm numeroase proiecte și evenimente la Memorial: Proiectul „BINOM+1: Fenomenul Pitești”, „Pe ei - Spectacol experiment" (împreună cu CSIC și Texte Bune în Locuri Nebune), Evenimentul internațional „70 de ani mai târziu" (conferință, expoziții, performance, lansări de carte, împreună cu parteneri internaționali), Remember - Music Youth Contest (împreună cu parteneri europeni), „80 de ani- Închisoarea Pitești", „Poloneze și românce care au schimbat lumea" (prin Institutul Polonez), Expoziția pentru copii „În Gura Marelui Urs”, „Nina Moica: Adolescentă la închisoare", Apel pentru Salvarea Închisorii Pitești, Expoziția de fotografie Rugă spre lumină, Războiul spionilor - lansare și dezbatere, Expoziția Internațională Secolul Martirilor.
De-a lungul timpului, presa a arătat o preocupare deosebită pentru activitatea noastră și mai ales pentru istoria închisorii Pitești, atfel că în presă și media au apărut numeroase documentare, reportaje și articole precum: România, te iubesc! Ediție specială dedicată Experimentului Pitești (Pro TV, 2015), Mărturii din Închisoarea Pitești (Trinitas TV, 2017), Dosar România: Prețul Libertății (TVR 1, 2019), 1989 - anul care a schimbat lumea (DIGI 24, 2019), CulTour - Fenomenul Pitești (Happy TV, 2019), Memoria locului - Fenomenul Pitești (TVR Craiova), Ediție Specială Experimentul Pitești (Antena Pitești, 2019), Memorialul Durerii - Experimentul Pitești (TVR1, 2019), PCR - Secerătorul ciocan al minciunii (TVR 1, 2021), Apel pentru salvarea Memorialului „Închisoarea Pitești” (Trinitas TV, 2022), Penitenciarul Pitești, mărturie a ororilor comuniste, în pericol de demolare (Euronews România, 2022), Primul Muzeu al Comunismului dedicat copiilor, în România (Euronews România, 2022), Convorbiri istorice: Comunismul e rana noastră deschisă (Profi 24TV, 2022), Cu drag, despre România (Realitatea TV, 2022), Pe urmele durerii: fosta închisoare Piteşti, locul unde tortura a ajuns obiect de studiu (Adevărul, 2017), Am mers în închisorile comuniste să văd istoria care lipsește din manualele românești (VICE, 2018), Dur, riscant, necesar - Pe ei! - spectacol experiment despre Experimentul Pitești (Liternet.ro, 2019), Infernul de la Pitești (Dilema Veche, 2019), Poezia Detenției (Radio România Cultural, 2020), Emisiunea Zebra - Binom+1 (RFI, 2020), Noii industriași, creativii (Postemodernism Museum, 2021), APEL emoționat al Memorialului Închisoarea Pitești: „NU putem exista fără voi, publicul nostru!” Experimentul Pitești și istoria reală a represiunii genocidare comuniste (Podul.ro, 2021), Fosta închisoare Pitești, la un pas de demolare. Pe locul de tortură a sute de deținuți urma să fie ridicat un bloc (Adevărul, 2022), Primul Muzeu al Comunismului dedicat copiilor, în România.Tema comunismului, pe înțelesul micilor vizitatori (Euronews, 2022), Primul muzeu al comunismului dedicat copiilor, la Memorialul Închisoarea Pitești (Școala 9, 2022), Clădirea unde au fost torturați deținuții în Experimentul Pitești devine monument istoric după ce a scăpat de demolare (Adevărul, 2023), Romania’s Pitesti Prison Memorial hosts exhibition dedicated to victims of totalitarian regimes (Romania-Insider.com, 2023).
Echipa noastră a participat în acești ani la numeroase conferințe, întâlniri și schimburi de experiență la nivel național și european unde am fost invitați să vorbim despre istoria închisorii și despre Memorial: Workshop Pledoarie pentru muzee ale comunismului (Simpozionul Martiriu și Memorie în România Comunistă (Iași, 2017), Salonul de Benzi Desenate Istorice (Bucure;ti, 2019), ReMind Mapping '89 (Timișoara, 2019), Festivalul de Film Istoric Gdynia (Polonia, 2021), Conferința Internațională Arta ca libertate în timpul regimului totalitar comunist (Sofia, 2021), Memory Work exchange Program (Berlin, Erfurt, 2021/2022), Remembrance and Future Forum, Wroclaw (Polonia, 2022), Remember: Art for Freedom and Commemoration (Sofia, 2022), Zilele Memoriei (Craiova, 2022), Remembrance and Future Forum, Wroclaw (Polonia 2023).
Dedicăm acest memorial victimelor regimului comunist, supraviețuitorilor detenției politice și familiilor lor, care ne-au fost alături în crearea acestui muzeu, sprijinindu-ne constant în demersul nostru de a transforma Închisoarea Pitești într-un loc al memoriei prin mărturiile lor, donații de obiecte și prin exemplul personal de demnitate și curaj.
Deși pe cei mai mulți generația tânără nu a mai ajuns să îi cunoască, le suntem recunoscători și îndatorați tuturor celor care au îndrăznit să lupte pentru demnitatea și libertatea de care ne bucurăm astăzi, de multe ori cu prețul propriilor vieți.
Le mulțumim tuturor prietenilor și voluntarilor Memorialului care fac posibilă existența și dezvoltarea acestui loc prin implicarea continuă și entuziastă în proiectele noastre.
Un proiect
Fundația Memorialul Închisoarea Pitești
Coordonare și concept
Maria Axinte
Istorici
Alin Mureșan, Lucian Vasile
Cercetare, interviuri și texte
Alin Mureșan, Lucian Vasile, Maria Axinte, Alina Urs
Traduceri
Călin Cotoiu, Maria Axinte
Design Grafic și identitate vizuală
Asign
Design elemente expoziții
Asign, Constantin Goagea, Justin Baroncea
Imagini și video
Arhiva Memorialului Închisoarea Pitești, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS, Mediafax, Arhiva Națională de Filme
Producție expoziții
AME Design, Strawberry Shop, Q Group Proiect, Media Tech Services
Obiecte și documente
Arhivele personale ale foștilor deținuți politic, Penitenciarul Jilava – Fortul 13, Berlin Wall Memorial
Cu sprijinul
Argecom SA, RPM Construcții, Strawberry Shop