MUZEUL C0MUNISMULUI 

PENTRU COPII

În 2022 Fundația Memorialul Închisoarea Pitești a deschis Muzeul Comunismului pentru Copii într-o aripă a fostului penitenciar de la Pitești. MCC este un proiect dedicat copiilor și adolescenților prin care aceștia explorează prin joc și ateliere tema comunismului în România. Muzeul a fost creat de echipa Memorialului Închisoarea Pitești pentru a le vorbi celor mai tineri despre comunism într-o formă interesantă și ușor de înțeles. Odată cu muzeul, echipa noastră a creat un manual de istoria comunismului, un caiet de lucru pentru elevi și a conceput ateliere de istoria comunismului. Printr-o finanțare a AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), am creat o parte a muzeului și materialele conexe, pentru care am primit Premiul pentru Activare Culturală în Spațiul Public în 2022, în cadrul Galei Premiilor AFCN. În anii următori vom continua să dezvoltăm acest muzeu. 

Muzeul Comunismului pentru Copii este un proiect complex dedicat copiilor și adolescenților, ce are drept scop informarea acestora cu privire la regimul comunist într-o formă interactivă și creativă prin care să descopere ei înșiși realitățile regimului, participând, în același timp, la crearea muzeului.

Muzeul a deschis, în 23 august 2022, primele două camere din totalul de șase, câte va avea la momentul finalizării proiectului. Momentan, vizitatorii vor descoperi, totuși, o a treia cameră, care a fost amenajată din nevoia unui spațiu încăpător pentru desfășurarea atelierelor cu elevii, dar și pentru a expune lucrările pline de desene, planuri, sugestii și idei ale vizitatorilor.

Tot pentru vizitatori am creat aici și o mică bibliotecă din care vizitatorii pot lectura cărți inedite despre experiența unor copii în comunism. Și pentru că un muzeu are nevoie și de materiale de luat acasă sau de studiat, am pus la dispoziție, gratuit, un jurnal (caiet de lucru) tipărit ce conține exerciții, jocuri și informații pe scurt pentru copii (e disponibil la muzeu) și un manual digital de istoria comunismului de 91 de pagini cu informații cât mai complete despre istoria comunismului, jocuri, exerciții. 

Muzeul Comunismului pentru Copii se află în Pitești, pe strada Negru Vodă nr. 30, în aceeași clădire cu Memorialul Închisoarea Pitești, adică fosta închisoare Pitești. 


Povestea proiectului și nașterea muzeului

Deși ideea unui muzeu pentru copii s-a născut încă din 2019, când, la Memorialul Închisoarea Pitești încercam să folosim un discurs adaptat celor mai tineri vizitatori, abia din 2021 am început să lucrăm cu toată energia la proiect. Planurile muzeului le-au propus Constantin Goagea și Justin Baroncea încă din 2019, iar în 2021 am aplicat și am câștigat o finanțare de la AFCN pentru a crea muzeul în 2022.

Din martie 2022, odată cu crearea unei echipe, am început să lucrăm împreună la clarificarea temelor și a conceptului. După stabilirea conceptului tematic al proiectului, Iulia Iordan și Ioana Hașu-Georgiev au propus și au desfășurat patru ateliere pilot (despre comunism- istorie, origini, jocuri, prezentări, lectură) în școli din Recea și București cu elevi de gimnaziu și de liceu. Elevii au fost deschiși și au dat un feedback consistent, astfel că acest început promițător a motivat echipa să continue atelierele. Pentru ca atât muzeul (cu elementele lui interactive), cât și materialele educaționale (manualul electronic de istoria comunismului și jurnalul tipărit) să fie un rezultat concret al colaborarii noastre cu elevii, am continuat, în perioada mai-iunie, să desfășurăm ateliere cu elevii din școlile argeșene. Astfel, am obținut un feedback consistent, dar și multe idei și desene despre cum arată Muzeul Comunismului pentru Copii în viziunea elevilor. Cele 10 ateliere cu 236 de elevi participanți, de data aceasta coordonate de Maria Axinte și Cătălina Matei, au avut loc la Memorialul Închisoarea Pitești sau la școlile partenere. Atelierele despre comunism includ informații despre istoria comunismului, originile ideii comuniste, jocuri, prezentarea unui caz real al unei eleve condamnate politic (Nina Moica, condamnată de dictatura comunistă la 20 de ani de închisoare când avea vârsta de 16 ani), dar și dezbateri cu elevii legate de cunoștințele lor despre comunism, discuții despre figuri cunoscute de lideri din istoria recentă, lectură. În mod îmbucurător, atelierele au avut drept rezultat o imagine mai clară asupra cunoștințelor elevilor cu privire la comunism, dar și zeci de lucrări ale acestora, ce conțin planuri și sugestii pentru dezvoltarea muzeului. Pentru că desenele și planurile elevilor au fost atât de interesante și detaliate, am hotărât ca aceste lucrări să se regăsească în muzeu și în forma unei expoziții.

În tot acest timp, istoricul Lucian Vasile a desfășurat cercetarea documentară, ținând cont și de ateliere, și au fost create textele istorice. În luna iulie, întreaga echipă a lucrat la adaptarea textelor pentru materialele conexe și expoziție, alături de o echipă de voluntari, elevi de liceu și gimnaziu, care au dorit să contribuie la acest proiect. Colaborarea ne-a ajutat să înțelegem mai bine nevoile copiilor: ce termeni nu înțeleg, ce evenimente au nevoie de explicații în plus și ce detalii din istoria comunismului îi interesează. Elevii ne-au dat, de asemenea, idei de jocuri. În luna august am finalizat manualul în format PDF și am creat pagina web comunismulpentrucopii.ro pentru a-l face disponibil oricui este interesat. Tot în luna august am tipărit jurnalul și pliantul de prezentare al muzeului.

Chiar înainte de deschiderea muzeului, am creat o pagină dedicată de Facebook în limba română - Muzeul Comunismului pentru Copii, și de Instagram în engleză – Museum of Communism for Children, mai ales că proiectul este unul inedit la nivel internațional. Iar ca să ne găsiți ușor pe hartă, suntem prezenți și pe GoogleMaps, unde puteți verifica programul nostru, noutățile, puteți lăsa recenzii și încărca fotografii din muzeu.

Deschiderea muzeului

Pentru deschiderea muzeului am ales o zi cu totul specială – 23 august, Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului. Muzeul a fost deschis între orele 10:00-19:00 și l-au vizitat în jur de 400 de persoane, copii și adulți. Cu această ocazie, Ioana Hașu-Georgiev a desfășurat două ateliere pentru grupuri diferite de elevi, chiar și cei mai tineri vizitatori participând la ateliere. Sergiu Rizescu, fost deținut politic, a fost invitatul special al atelierelor și i-a impresionat pe elevi cu experiența sa chiar în celulele închisorii Pitești, unde a fost închis de autoritățile comuniste când era student, în 1952. Cei mici s-au arătat în mod special interesați de jurnalul tipărit pe care l-au putut completa și desena în timpul vizitei, de stația de feedback din cadrul muzeului (unde vizitatorii ne-au lăsat mesaje și impresii sub forma unor bilețele)și de elementele interactive din muzeu (ștampila, telefonul cu butoane, capul „omul nou” plin cu formule specifice organizațiilor de tineret din perioada comunistă). Presa și autoritățile locale au arătat, de asemenea, un interes deosebit în ce privește deschiderea acestui muzeu, fiind publicate numeroase reportaje în presa scrisă, radio și TV.

După deschidere, în perioada septembrie-octombrie am desfășurat tururi ghidate cu grupuri diverse de elevi (peste 350 de elevi care au vizitat fie în grupuri organizate, fie cu familia sau prietenii), integrând elemente de atelier în această activitate. Chiar voluntarii Memorialului au lucrat împreună cu copiii, desenând, colorând și dezbătând istoria comunismului.

În octombrie Iulia Iordan a desfășurat două ateliere online cu elevi de clasă primară din Cluj pentru ca și elevii aflați la distanțe mari să se poată bucura de activitățile muzeului.

Și pentru că TikTok este, în mod special, preferat de publicul tânăr, am creat un cont pentru muzeu în care publicăm videoclipuri scurte cu activitățile noastre.

În 2023 am continuat să desfășurăm ateliere și tururi pentru sute de elevi și copii sub șapte ani și am început să lucrăm cu vizitatorii din afara României, care ne-au dat ocazia unor noi provocări în muzeu. 


Echipa proiectului

Coordonare și concept

Maria Axinte

Cercetare și documentare 

Lucian Vasile

Texte și adaptare texte

Maria Axinte

Ioana Hașu-Georgiev

Iulia Iordan

Lucian Vasile

Cătălina Bocanu

Adaptare texte și jocuri

Nastasie Ilinca

Isabelle Bodea

Irina Răducu

Eliza Coman

Șerban Vișineanu

Mihai Caval

Design Grafic 

Asign D.G.

Concept Design

Constantin Goagea 

Justin Baroncea