GULAGUL EUROPEAN - EXPOZIȚIE INTERNAȚIONALĂ

Pe 21 octombrie, între orele 18:00 -21:00, vă invităm să cunoașteți martorii direcți ai istoriei chiar la fostul penitenciar Pitești. Întâlnirea este parte din deschiderea expoziției internaționale „Gulagul European”.

Evenimentul va debuta la ora 18:00 cu o dezbatere, unde vor lua cuvântul Łukasz Kamiński (istoric și specialist în istoria recentă poloneză, fost președinte al Institutului Memoriei Naționale din Polonia), Clara Mareș (istoric), Wojciech Bednarski (curatorul expoziției).


De la ora 19:00 vom viziona documentarul artistic „Binecuvântată fii, închisoare” (film centrat pe detenția feminină din perioada comunistă), avândul alături de noi chiar pe regizorul filmului, Nicolae Mărgineanu, cunoscut pentru filmele sale artistice și documentare inspirate din istoria detenției politice.

După film, vă invităm la o discuție ce va avea în centru două supraviețuitoare ale detenției politice, Galina Răduleanu și Nina Moica.

Seara se va încheia cu vizitarea expoziției internaționale.

 

Când auzim termenul „Gulag”, asocierea noastră inițială este adesea cu „Arhipelagul Gulag” de Aleksandr Soljenițîn, care descrie o vastă rețea de lagăre de muncă forțată răspândite în Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că un sistem izbitor de asemănător a existat în fiecare țară care a căzut sub control comunist după cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Timp de peste un deceniu, un număr uluitor de aproximativ 800 de lagăre au funcționat pe teritoriile actualei Uniuni Europene și în regiunile învecinate acesteia. Aceste lagăre au încarcerat aproape 1.500.000 de persoane și, în mod tragic, aproximativ 130.000 de persoane și-au pierdut viața în cadrul lor. Aceste lagăre semănau cu sistemul Gulagului sovietic, în sensul că adăposteau diferite categorii de prizonieri, cuprinzând atât deținuți criminali, cât și deținuți politici. Acestea au fost utilizate pentru a suprima disidența, pentru a pedepsi oponenții politici și pentru a impune conformitatea ideologică. În primele etape, numeroase persoane au fost reținute în aceste lagăre fără o sentință adecvată sau orice alt tip de decizie oficială. Această lipsă a unui proces echitabil exemplifică și mai mult nedreptățile și nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, care erau predominante în cadrul sistemelor totalitare.

 

Expoziția „Gulagul European” își propune să facă lumină asupra narațiunii, adesea trecută cu vederea, a rețelei de lagăre de tip sovietic care a fost creată în Europa Centrală și de Est după cel de-al Doilea Război Mondial. Ne concentrăm în mod special pe istoria sistemelor de lagăre de muncă forțată din cadrul țărilor care au fost fie dominate, fie ocupate de regimuri comuniste din Europa. Țările incluse în explorarea noastră sunt Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Albania, România, Bulgaria, Lituania, Letonia, Estonia și Moldova.

 

Prin aprofundarea experiențelor acestor națiuni, încercăm să descoperim poveștile și experiențele indivizilor care au fost supuși acestor sisteme opresive de lagăre. Prin examinarea contextului istoric și a impactului acestor lagăre, sperăm să atragem atenția asupra acestui aspect semnificativ al istoriei europene, care a fost adesea trecut cu vederea sau uitat.

 

Expoziția este alcătuită din mai multe panouri care analizează diferite aspecte ale sistemelor de Gulag sovietice și europene.

 

Proiectul a fost făcut posibil prin contribuția Poloniei la memoria victimelor regimurilor totalitare la nivel european.

Cofinanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

Cofinanțat de Polska Fundacja Narodowa.