marina chirca

Marina Chirca s-a născut în anul 1915 în comuna Nucșoara și a ajutat grupul de rezistență de la Nucșoara timp de mai bine de nouă ani, cât a rezistat în munți, cu o abnegație greu de imaginat.

Fiind extrem de prudentă, a reușit, cu inteligență și abilitate, să scape de arestare, deși în ultimii ani ai existenței grupului de partizani a fost printre puținele persoane care mai aveau legături și mai puteau să îi ajute pe aceștia cu alimente și îmbrăcăminte. A fost, de asemenea, printre puținii susținători care știau fiecare eveniment din viața membrilor grupului, discreția, generozitatea și integritatea morală făcând din Marina Chirca un adevărat stâlp al rezistenței anticomuniste de la Nucșoara.

Securitatea a realizat cât de important este rolul ei în sprijinirea celor din grup când, montând microfoane în casa familiei Arnăuțoiu, a putut să asculte discuțiile dintre părinții fraților Arnăuțoiu și ea.

Securitatea a pus la cale un plan abject prin care a introdus în viața sorei mai tinere a Marinei, Anei Simion, un agent al său, adus în zonă ca „angajat” la magazinul sătesc din Slatina.

Dându-și seama că Securitatea a reușit să aibă informații precise asupra activității sale, Marina Chirca și cu sora ei, Ana Simion, au fugit și s-au ascuns în casa rudarului Ion Florea, până au fost arestate, în 1963. A fost condamnată de Tribunalul Militar București în 1963 la 15 ani muncă silnică și confiscarea averii.

Și-a revăzut soțul și pe cei doi fii, Ion și Gheorghe (și ei arestați), când a fost eliberată, în 1964, prin decret de grațiere.

A fost închisă la penitenciarele Pitești, Jilava. 

Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, Marina Chirca, eroinenucsoara.ro