BISERICA MEMORIALĂ 

DE LA PITEȘTI

Paraclisul Arhiepiscopal Sfinții 40 de Mucenici și Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel este un lăcaș de cult ortodox conceput în memoria victimelor Fenomenului Pitești și ale regimului de detenție de la Închisoarea Pitești din perioada comunistă. Biserica este momentan în construcție pe terenul din lateralul fostei închisori Pitești, azi muzeu memorial. 


Istoria Bisericii Memoriale de la Închisoarea Pitești începea cu aproape 10 ani în urmă, în 2014. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Calinic Argeșeanul, în 2014 fondatorii Fundației Memorialul Închisoarea Pitești au înființat, chiar în interiorul fostei închisori de la Pitești, în cunoscuta cameră 4 Spital, un paraclis deschis credincioșilor din zona orașului Pitești. Paraclisul a fost sfințit chiar de Ziua Eroilor - Înălțarea Domnului, iar preotul Cosmin Miloiu a fost numit slujitor aici. Tot atunci a fost deschisă ocazional spre vizitare fosta închisoare Pitești.


Creșterea constantă a comunității de credincioși și dezvoltarea viitorului Memorial Închisoarea Pitești a dus la căutarea unei soluții pentru a deschide acest loc încărcat de violență, rezistență, dar și speranță către comunitatea locală și către publicul larg.

Astfel, fondatoarea Memorialului, Maria Axinte, a decis ca terenul de aproximativ 4000 mp din lateralul fostei închisori, aflat în proprietatea Fundației Memorialul Închisoarea Pitești, să devină zonă publică.

"Terenul din lateralul fostei închisori se întindea pe o suprafață mare, astfel că, încă de la început, am dorit să amenajăm un parc care să permită vizitarea zidului de incintă al fostei închisori și unde să putem desfășura activități culturale legate de istoria fostei închisori. Dar, mai ales pentru că am cunoscut mai mulți foști deținuți care vorbeau adesea despre rezistența prin credință în timpul cumplitelor torturi la care au fost supuși, am dorit să putem construi o biserică în centrul acestui parc care să fie un semn al biruinței spirituale a supraviețuitorilor, dar și un loc unde să ne putem ruga constant pentru toți cei care au suferit pe nedrept la Închisoarea Pitești în perioada comunistă. Am încredințat acest proiect arhitectei Ana-Maria Goilav pe care am cunoscut-o prin frumosul proiect Școala de la Bunești, iar în primii ani am avut nenumărate întâlniri încercând să găsim forma cea mai potrivită. Proiectul a trecut, de-a lungul anilor, prin numeroase modificări, pornind de la planuri ambițioase și construcții subterane și ajungând, în prezent, la o soluție mai simplă și mai puțin costisitoare pe termen lung, care se folosește în mare măsură de spațiul liber și verdeață, atât de necesare într-un cartier central și sufocat de construcții și beton."(Maria Axinte)


Arhitecta Ana-Maria Goilav este autoarea proiectului "Biserica Memorială Sfinții 40 de Mucenici", lucrând la rafinarea lui încă din 2014.

"Biserica se află în proximitatea fostei închisori, un monument istoric ce are vocația de a fi actual în sens terapeutic, aproape, atunci când îl privim în context mai larg, în contextul societății de astăzi și, concret, în contextul cartierului în care se află. Această curte în care este plasată biserica este chiar cea prin care deținuții ajungeau la calea ferată, aflată în spatele închisorii (deținuții politic erau transportați cu dubele de tren la închisori). În acest proiect am încercat, prin arhitectură, să transformăm această zonă, aflată, în timpul funcționării închisorii, la periferia orașului, într-un centru de cartier. Proiectul nu propune atât construirea unui alt edicifiu, cât imaginarea unei incinte și realizarea unui parcurs anamnetic, care atunci când te plimbă prin acest spațiu aflat între zidul vechi al închisorii și închisoarea propriu-zisă, te transportă în trecutul recent. Acest spațiu care se naște în fosta incintă a închisorii e gândit ca o grădină care să aducă locuitorii spațiilor din zonă împreună. Biserica, un edificiu de dimensiuni modeste, se încadrează în regimul de înălțime al închisorii și coboară, odată cu terenul, la cota subsolului închisorii. În mortarul zidăriei bisericii vor fi fixate numele celor care au suferit în această închisoare, colocatari ai acestui spațiu urban. Este imposibil să gândim în termeni de comunitate acest loc pentru oamenii de astăzi fără ca, împreună cu ei să fie și cei care aparțin istoriei acestui loc." (Ana-Maria Goilav, 2022)


Paraclisul Arhiepiscopal a primit binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic al Argeșului și Muscelului în 2019, iar în 2020 au început primele lucrări la proiect. Din 2023 Arhiepiscopia a preluat sarcina finalizării proiectului, iar lucrările vor continua pe parcursul anului 2023. 


Poți și tu deveni ctitor! Pentru a susține construcția acestui lăcaș unic, poți dona în contul:

Paraclisul Arhiepiscopal cu Hramul Sfinții 40 de Mucenici 

IBAN RO57RNCB0025169551360001

Cont în LEI

Preot slujitor: Cosmin Ionuț Miloiu 0735840408.